2015. január 6.

Örök hűség a jóban és a rosszban. Főleg a rosszban

A Karácsony a boldogság, a nyugalom és a szeretet ünnepe. Ha az ő helyzetükben lennél, Te vajon mit éreznél? Ez a történet nem vidám, de még csak nem is boldog. Keserédes a viszontlátás, lélekölő, ha szertefoszlik egy ábránd, mégis, a remény hal meg utoljára.
A története címe: Örök hűség a jóban és a rosszban. Főleg a rosszban
Szereplők: Lucius/Narcissa
Kulcsok: remény
         Nyakék – Harry Potter és a Félvér herceg
         Karácsonyi bál
Lucius/Narcissa
         canon
Műfaj: dráma
Korhatár: nincs
Figyelmeztetések: részben AU, részben OOC
Leírás:  A Karácsony a boldogság, a nyugalom és a szeretet ünnepe. Ha az ő helyzetükben lennél, Te vajon mit éreznél?
Ez a történet nem vidám, de még csak nem is boldog. Keserédes a viszontlátás, lélekölő, ha szertefoszlik egy ábránd, mégis, a remény hal meg utoljára.


Örök hűség a jóban és a rosszban. Főleg a rosszban

Jéghideg szél borzolta a hófödte sziget szikláit ostromló fekete tenger hullámait. A csillagos éjszaka sejtelmes, ezüstös derengésbe vont minden baljós árnyékot, reszketeg alakot, és az Azkaban ódon, zord sziluettjét. A tenger és a szél monoton zúgásába az érkezők elhaló beszélgetésének foszlányai vegyültek. Több kisebb csapat igyekezett befelé a hatalmas fekete épület biztonságot nyújtó kapuján.

A kietlen felvezető út szélén várakozó őrvarázslók, akár a túl nagyra nőtt fekete hollók, dideregtek a csontig ható hidegben. Feszült hallgatásuk és nyugtalan pillantásaik azt sugallták, cseppet sincs ínyükre a közeledő, talán halálos veszély. Térdük akaratlanul is megremegett a hivatásuk miatt rájuk nehezedő nyomás és időtlen felelősség alatt. Az Azkaban fenyegető árnyai maguk alá temették őket, s szívükben nőttön-nőtt a sötétségbe fulladó kétségbeesés.

Egy magas, fiatal varázsló gondolatai messze kalandoztak. Először töltötte az ünnepet távol a családjától. Ujjai elfehéredtek a dühtől, ha csak eszébe jutott, azért nem lehet odahaza, hogy bűnözők családjait oltalmazza egy olyan gyomorforgató és morbid eseményen, mint amilyen a mai.
Bál az Azkabanban.
Undorodva igyekezett elhessegetni a fejébe tolakodó jövőképeket.

Tolvajok, halálfalók, gyilkosok… Ők együtt tölthetik a karácsonyt a szeretteikkel, én pedig azért, hogy ők jól érezhessék magukat, nem ölelhetem meg a fiamat, a húgomat, és nem csókolhatom meg a feleségemet? Hát hol itt az igazság?!

Egyre sűrűsödő, fortyogó indulataitól észre sem vette a mellette toporgó törékeny teremtést. A nő türelmetlenül köhintett egyet. Mellélépő aurortársa válla figyelmeztetően súrolta az övét, de csak mély, kimért hangja rántotta vissza igazán a fagyos, sötét valóságba.

- Jó estét kívánok, Asszonyom! – A férfi udvarias főhajtással üdvözölte a jövevényt. – Bell? – Finoman újra meglökte, hátha reagál végre a kollégája.
- Üdvözlöm – hebegte rekedten a Bellnek nevezett fiatalember.

A nő a köszöntésre alig észrevehető biccentéssel felelt, de egy szót sem szólt. Méregzöld selyembe és plüssbe bújtatott macskaszerű alakja meg-megremegett a tél dermesztő leheletének erőszakos simogatásától. Makulátlan frizurája, és kifogástalan megjelenése ellenére meglehetősen nyúzottnak tűnt.

Valaha gyönyörű nő lehetett; férfiak százai heverhettek a lába előtt, ám mára a szépsége megfakult eme sötét időkben. Szigorú pillantása, és gőgös vonásai egy szomorú, megtört nő félresikerült álarcának kötelező kellékei voltak csupán.

Bárkit megkaphatott volna, mégis egy halálfalónak, egy gyilkosnak adta a szívét. Láthatta előre a sorsát? Tudta, mibe vág bele, és botlásáért a megérdemelt büntetését tölti, száműzve a varázsvilág peremére, vagy… egyszerűen csak rossz útra sodorta az Élet? Soha nem fog már kiderülni.

Ahogy az asszony felpillantott a Holdra, az ezüstös bűvkörben a fiatal férfi felismerte őt.

- Malfoy – suttogta halkan maga elé. Ujjai görcsösen megfeszültek a fegyverén.

Ennek a nőnek a fia átkozta meg a húgom. Majdnem megölte! Az az alávaló, alattomos kis…

Narcissa fénytelen pillantása kínzó lassúsággal siklott az őt megnevező Bell arcára. Szemében valami tompa, eszelős fény csillant; úgy festett, mint aki mindjárt tébolyult sikolyban tör ki, és az aurorokra veti magát.

Egy végtelen pillanatra gyilkos csend telepedett a vállukra, a mágus idegszálai pattanásig feszültek, ám Narcissa mozdulatlan és néma maradt. Érdeklődve figyelte, ahogy a feketemágusvadász reszkető kezében táncoló hosszú, fekete pálca lassan a mellkasa felé közelít. Elnyíló ajkai örömtelen félmosolyra húzódtak.
Mikor a tekintetük újra találkozott, Bell úgy érezte, a nő belelát a lelke legmélyébe.

- Azt hiszed, életben maradnál, ha komolyan megpróbálnád? – Fájdalmasan nyugodt és sima volt a hangja. – Megtámadnál egy fegyvertelen, ártatlan nőt?
- Hallgass! – dörrent rá az idősebbik, mielőtt még az bármit is mondhatott volna. – Viselkedj!
- Én csak… – Bell elharapta a mondatot, és konok hallgatásba burkolózott. Tudta, hogy esélye sincs. Elfordította a pillantását, de Narcissa közelebb hajolt hozzá, és suttogva folytatta.
- Belegondoltál már abba, hogy ha eljárna a kezed, és túlélnéd a rád küldött átkok garmadáját, a következő karácsonyt te is itt töltenéd? Hm? Azok között, akiket annyira megvetsz… hozzád is jöhetne a kis feleséged látogatóba. Na, meg persze a húgod, Katie…– Maró gúny színezte a hangját. – Azt akarod, hogy a fiad apa nélkül nőjön fel?
- Asszonyom, kérem, jöjjön velem! – Udvarias kérése süket fülekre talált, így jobb mentőötlet nem lévén finoman, de határozottan karon fogta a nőt, és megpróbálta elvezetni a társától. – Induljunk!
- Honnan…? – nyögte előhaló hangon a kavargó szélbe Bell.
- Honnan tudom? – nevetett. – Nem óvod meg őket kellően. – Szavai nyomatékosításaként mutatóujjával megsimította a férfi halántékát. – Jól vigyázz magadra, te söpredék. Ne merd sértegetni a fiamat se!

Smith elborzadva hőkölt hátra, tágra nyílt szemeibe könnyeket csalt a zimankó.

***

A kapuig Narcissa egyetlen szót sem szólt. Felszegett állal, büszkén vonult az őt kísérő idős őrvarázsló oldalán. Semmi jelét nem mutatta annak, hogy megalázva, esetleg megbántva érezné magát; halotti maszkján tökéletes nyugalom és önuralom ragyogott. A rendíthetetlennek látszó pókerarc mögött azonban fájdalmas csatát vívott saját magával.

Szégyellte, hogy meghurcolják őt és Dracót, szégyellte, hogy az egész varázslótársadalom tudomást szerzett az újságokból arról, hogy lecsukták a férjét… Megviselte, hogy az utcán ujjal mutogattak rá, megbámulták és összesúgtak a háta mögött. Félt Voldemort haragjától, attól, hogy bántja, vagy megöli az ő egy szem fiát, ha valamit nem úgy sikerül végrehajtania, ahogy azt a Nagyúr parancsolta.
Mindennek a tetejébe, ha ez mind nem lett volna elég, majd’ belerokkant abba, hogy minden erőfeszítése ellenére széthullott a családja. Elege volt abból is, hogy egyetlen társasága a félhibbant nővére volt, és hogy minden második délután a többi halálfaló-feleséggel kötelezően teázgatnia kellett, mert az illem, és a gyűlés úgy kívánta.

Legszívesebben megfelejtkezett volna önmagáról, Luciusról és erről az egészről, de túlságosan szerette őt ahhoz, hogy önző módon magára hagyja.
Örök hűség a jóban és a rosszban. Főleg a rosszban.

A fiához intézett szavak kesernyés ízével a szájában lépett be az Azkaban főkapuján. Sajgó szívvel gondolt rá, hogy sértegette és gyötörte Dracót, amiért nem akart eljönni az apjához. Jobban belegondolva nem is rá haragudott, mint inkább saját magára, csak ezt az ember nehezen ismeri be. Most, hogy lehiggadt, és átgondolta a fia által sorakoztatott ellenérveket a látogatással kapcsolatosan, be kellett látnia, hogy Dracónak volt igaza.

A felismeréstől, hogy alaptalanul, saját nyomorában vergődve bántotta élete második szerelmét, szemei könnybe lábadtak. A tudat, hogy saját lelkének megnyugtatása érdekében elvakultan veszélybe sodorta volna a fiát csak azért, hogy együtt tudhassa a családját néhány tünékeny, jelentéktelen órára, teljesen elkeserítette.

Amint az aurorparancsnokság ellenőrző pultja elé érkezett, elmorzsolt pár könnycseppet, mintha csak a szemeit fájlalná a kinti szél miatt. Nagy levegőt vett, és leküzdötte a némaság vágyának mardosó érzését; köszöntötte az őröket.

- Asszonyom! – A dísztalárba öltözött férfi mélyen meghajolt előtte, majd a belépéshez szükséges engedélyeket és papírokat kérte.

Narcissa átadta a mágiaügyi miniszter által szignózott hozzájáruló nyilatkozatot és a kivételesen engedélyezett bál cikornyás meghívóját. Míg a férfi átolvasta az iratot, ő előhalászta köpenye belső zsebéből a további papírokat.
Átnyújtotta a Varázsbűnüldözési Főosztály vezetője, Madame Amelia Bones által kiküldött jóváhagyó levelet, valamint a Gawain Robards, aurorparancsnok aláírásával ellátott börtönlátogatási engedélyt.
Kész örökkévalóságnak tűnt, mire mindenét alaposan átvizsgálták, és személyét belépésre alkalmasnak nyilvánították.

Összeszorult a szíve, ahogy átlépte az utolsó kaput a bálnak kialakított terem felé vezető folyosó előtt. Kavarogtak a gondolatai. Rettegett attól, milyen állapotban látja viszont Luciust, attól, hogy mit fog mondani neki, ha egyáltalán képes lesz beszélni vele… hogy lesz-e elegendő ereje ahhoz, hogy kitartson mellette most, az igazán nagy rosszban.

Minden egyes lépéssel nőtt lelkében a visszakozás vágyának undorító érzése. Olyan erővel tört rá a menekülhetnék, hogy a gyomra is felfordult tőle. A kanyargó folyosót fáklyák melegen lobogó lángja szegélyezte, mégis úgy vélte, menten halálra fagy a mellkasában dúló szakadatlan téltől.
Gyávának, ostobának és magányosnak érezte magát.

Ezért a látogatásért harcolt hónapokon keresztül; istennel és emberrel egyaránt szembeszegült azért, hogy láthassa hites urát, tűzön-vízen keresztülvitte az akaratát, és most, hogy itt volt a célegyenesben, egy karnyújtásnyira Luciustól, legszívesebben sarkon fordult volna, és fejvesztve menekült volna.

Annyira lefoglalták önostorozó gondolatai, hogy észre sem vette, hogy beérte az előtte haladó kisebb látogatócsoportot. Nekisétált egy széles vállnak, és megszédülve tántorodott hátra. Némi kötelező bájcsevej után zavartan elnézést kért, majd eloldalazott a beszélgető vendégek mellett.

Szeme sarkából rettegve vizslatott minden sarkot és zugot. Arról képzelgett, hogy bármelyik pillanatban rávetheti magát egy éhes dementor. Tudta, hogy csak a hely és a légkör játssza ki őt, mégsem talált nyugalmat.
Az őrvarázslók és a minisztériumi hivatalnokok biztosították afelől, hogy nem kell cellákat látnia, sem dementortámadástól tartania, mégis...

Ne aggódjon, Asszonyom, észre sem fogja venni, hogy a börtön a helyszín. Olyan lesz az egész, mintha egy baráti összejövetelen vennének részt.

Mintha…

A nyomasztó félhomályból hunyorogva lépett be a bálnak fenntartott terem ezüstös fénykörébe. Döbbenten pislogott végig a kör alakú helyiség dekorációján, és az ott tartózkodókon. Nagyobb volt a nyüzsgés, mint azt el tudta volna képzelni.

A falba mélyesztett, vak boltíves kőablakok előtt a kinti horizontot mintázó csillagos ég káprázata lebegett, némi életet lehelve az ódon épület halotti ridegségébe. A kőfaragványok mellett fekete vastartókban ezernyi fáklya holdfényű lángja lobogott, földöntúli ragyogásba vonva ezzel az egész termet.
Körben, a fal mentén aurorok vigyázták a nem mindennapi társaság nyugalmát, és egyúttal szemmel tartották a rabokat is. Patrónusaik szelíden, látszólag céltalanul lézengtek a meghívottak között, olyan hatást keltve ezzel, mintha csillagporban sétálna a megannyi nagyestélyibe és szmokingba öltözött látogató.

Narcissa ellenkező esetben rosszallóan ciccegett volna ettől a rengeteg cicomától, amit egyesek megengedtek maguknak, de most nem volt rá energiája. Elégedett volt saját visszafogott öltözékével, és ez bőven elég volt neki.
Túl fáradt volt hozzá, hogy másokkal foglalkozzon és megjegyzéseket tegyen, vagy butaságokról társalogjon.

Némi étel és ital várakozott a csarnok legtávolabbi pontján elhelyezett asztalon, hátha a vendégek megkívánnak valamit a beszélgetés közben. Megborzongva nézett végig a kínálaton. Fintorogva gondolt arra, hogy bármihez is hozzáérjen azok közül, amiket itt felszolgáltak. El sem tudta képzelni, ki lehet annyira elvetemült, hogy egy ilyen helyzetben jóízűen falatozni kezdjen. Elhessegette a gondolatot.

Elhűlve csodálta a rideg, személytelen karácsony tündérszép illúzióját. Nem érezte magáénak, karácsonyfa sem volt, mégis sírni támadt kedve a meghatottságtól, hogy nem a zord börtönfalak között, cellák erdejében, láncra verve kell viszontlátnia férjét. Titkon hálás volt ezért a valóra vált keserédes álomért.

Égő szemeivel Lucius alakját kutatta a fekete alkalmi ruhák tengerében. Semmire sem vágyott jobban, mint hogy végre átölelhesse, és a szemébe nézhessen, mégis addig halogatta ezt a várva várt pillanatot, amíg csak lehetett. Rettegett tőle, mit lát majd a hidegszürke szemekben. Félt a bírálattól, hogy valamit rosszul tett, míg a család feje távol volt, hogy nem úgy cselekedett mindenben, ahogyan azt ő, Lucius megkövetelné. Tartott tőle, hogy férje úgy találja majd, egyedül nem méltó a családja fenntartására, és egyéb másra sem.

Pár pillanatra fellázadt benne az önérzet, miszerint ő igenis képes egyedül is helytállni, és úgy nevelni Dracót, ahogy azt Lucius elvárná, de amint megpillantotta a férfi délceg, fáradt alakját az egyik vaksötét, csillaggal hintett kőablak mellett, minden gondolat kiszaladt a fejéből.
Megkerült egy beszélgető párt, és óvatosan mögé lépett. Gyengéden megérintette a vállát.

Lucius összerezzent és odakapta a fejét. Riadalom tompa fénye izzott az íriszeiben. Igyekezett mihamarabb rendezni a vonásait és kihúzni magát; szóra nyitotta a száját, de képtelen volt bármit is mondani.

Narcissa óvatosan közelített felé. Reszkető térdei épphogy elbírták a súlyát, könnyes pilláin át alig látta rendesen hitvese arcát. Lassan ölelte át, szorosan bújt hozzá és reménykedett, hogy Lucius viszonozza a gesztust. Várt türelmesen, de a férfitől csak egy kelletlen, szégyellős átkarolásra futotta.

Elszorult a szíve férje távolságtartó viselkedésétől, nem erre számított, de szótlanul tűrte, és mindent megtett azért, hogy minél több okot sorakoztasson fel maga előtt Lucius védelmében. Hátrált pár lépést, megtörölte a szemeit és némán bámult rá.

Észrevette, mennyire fáradt. Elkínzott vonásai cseppet sem hasonlítottak arra a magával ragadó, sármos ábrázatra, akire álmaiban emlékezett. Haja kócos volt és fénytelen, szemei ráncosak, pillantásai zavartak voltak, arcát őszes borosta borította. Íriszeiben a jól ismert arrogancia és fölényesség elegye keveredett valami ismeretlen érzés lappangó szikrájával. Úgy érezte, megszakad a szíve, hogy így kell látnia. Sütött minden egyes rezdüléséből, hogy retteg mindentől, ami körülveszi, még tőle is.

Kénytelen-kelletlen leküzdötte hát a vágyat, hogy hozzáérjen, és megpróbált megelégedni pusztán azzal, hogy láthatja. Tanakodott, mivel törhetné meg a jeget; nem várhatott tovább, hiszen vészesen fogyott a nekik szánt idő. Mesélni kezdett.

Mesélt neki Dracóról, az iskolai eredményeiről, biztosította arról, hogy minden rendben van, a lehetőségeikhez képest jól megy a soruk, és nagyon várják őt haza, a férfi azonban szinte végig a földet bámulta. Nem bírta elviselni felesége pillantását.

Legszívesebben a nyakába vetette volna magát, szorosan ölelte volna magához, de nem akarta, hogy mások sebezhetőnek lássák. Nem akarta, hogy azt lássák, valamivel fogást találhatnak rajta, hogy még tovább kínozhassák. Zokogni akart, de minden csepp könnyét elsírta már a cellája rejtekében.

Beszélni szeretett volna élete szerelméhez, de minden szó a torkára forrt. Bocsánatot akart kérni mindenért, amit elkövetett, azért, hogy elkapták, azért, hogy tönkretette a családjukat, és azért is, hogy nem olyan életet biztosított számára, mint amilyet ígért neki.
Nagyokat nyelt, hogy leküzdje feltörni készülő érzéseit. Próbálta kizárni az őket körülvevő fojtott hangú zsivajt és neszezést, csak Narcissa hangjára koncentrált.

Ez a hang tartotta életben, ehhez a hanghoz menekült minden magányos éjjelen. Minden egyes nap abban reménykedett, hogy hallhatja még ezt a csodálatos, halk, bársonyos hangot, hogy megérintheti azt a nőt, akit vagy így, vagy úgy, jóban és rosszban neki szánt a sors. Remélte, hogy Narcissa nem hagyja magára, nem fordul ellene, és várni fog rá.

Abban a pillanatban, ahogy a szemébe nézett, már tudta a választ. Ábrándjai sziklaszilárd alakot öltöttek azokban az eltökélt barna szemekben. Tudta, hogy vár rá, hogy szereti, és minden olyan lesz majd egyszer, mintha ez az egész meg sem történt volna.

- Hallasz engem, Lucius? – kérdezte Narcissa.
- Igen, hallak.
- Várom a véleményedet.
- Miről? – kérdezte meghökkenve, és most először hosszan belenézett felesége szemeibe. Megdöbbentőnek tartotta a tényt, hogy van még ember ezen a világon, aki kíváncsi az ő véleményére. – Bocsáss meg, túlságosan lekötött a… Nem érdekes.
- Draco a helyedre lépett a gyűlésben – mondta fojtott hangon Narcissa.
- Nagyon helyes. Jó fiú, jól tette. Ő is…? – Váratlan lelkesedés volt ez, egyikük sem számított rá.
- Nagyon helyes? Nem volt más lehetősége! A Nagyúr kiválasztotta. Megbízik benne, felavatta, de én nem…
- Ez nagyszerű! – Idegesen próbálta arrébb tessékelni a lábai körül tekergőző macskaforma patrónust. – Eredj innét! – Felé rúgott, de a mozdulat egyszerűen áthatolt a simulékony káprázaton.
- Nagyszerű?! Nem hiszek a fülemnek! A Nagyúr Dracóval akarja megöletni Dumbledore-t!
- Halkabban! – intette csendre. – Ezek – bökött a patrónusok felé – lehallgatnak, figyelnek minket.
- Megőrültél? – kérdezte Narcissa, kételkedve férje épelméjűségében.
- Nem, dehogy. – Közelebb húzta magához, és úgy tett, mintha szorosan magához ölelné, nehogy bárki is hallhassa, miről beszélnek. – Emlékezz csak a minisztériumi személyes, titkos üzenetekre. Figyelnek. Azért engedélyezték ezt a bálnak csúfolt látogatást, hogy feltűnés nélkül nyomozhassanak. Ezek a kis vakarékok, amellett, hogy kordában tartják a dementorokat, üzeneteket szállítanak. Kihallgattatnak velük minket, hogy cserélünk-e információt a kinti dolgokról. Mindenre harapnak, a Minisztérium retteg tőlünk.
- Jobban meggondolva, igazad lehet. Mindettől függetlenül akkor is beszélnünk kell erről!
- Nincs miről beszélnünk. A Nagyúr döntött. Dracónak végre kell hajtania a feladatát.
- Draco nem gyilkos, ő csak egy gyerek! Ezt nem…
- Meg kell tennie! Vedd rá! Akárhogy is, de meg kell tennie!

Lucius egészen fellelkesült. Minden korábbi bűnbánó gondolata, és vezeklési vágya egy szempillantás alatt köddé vált, elméje már csak arra volt képes, hogy elméleteket fabrikáljon Draco feladatának sikeres végrehajtás érdekében. Bármit megtett volna, hogy szabadulhasson a börtönből, és ezért – még ha nem is volt hajlandó beismerni magának – még a fiát is feláldozta volna.

- Miket beszélsz? Nem fogom gyilkosságra bujtogatni!
- Meg kell tennie! Ha megteszi, minden úgy lesz majd, mint régen, érted, ugye? Meg kell tennie. – A férfi idegesen toporgott a csillagporos kőablak mellett. – Ő az egyetlen reményünk! Minden úgy lesz, min régen…

Narcissa borzadva bontakozott ki Lucius karjaiból. Tágra nyílt szemekkel figyelte férje idegesen rángatózó vállát és reszketeg alakját. Mindenre számított, csak erre nem. Eluralkodott rajta az eddig viszonylag jól leplezett megszállottság.
Hogy kérheti azt tőle, hogy gyilkosságra nevelje a fiát? Komolyan feláldozná a lelkét egy kis dicsőségért, és hamis megbecsülésért?

- Hogy halad a terv?
- Miféle terv? – kérdezte zavartan a nő.
- Az, hogy hogyan fogja… hogy hogy fogja Draco… tudod.
- Több próbálkozása is volt már, de nem akarok erről beszélni.
- Miért nem? Tudni akarom! Nem járt sikerrel? Nyilván nem. – Rágni kezdte a körmeit. – Ostoba kölyök! Nem olyan nehéz megölni valakit…
- Ne felejtsd el, hogy Dumbledore-ról beszélünk! Az eszedbe sem jut, hogy Draco megsérülhet, vagy meghalhat, ha nem tudja teljesíteni a küldetést?
- Ugyan már, az a félnótás nem bántaná, akkor se, ha nyíltan az életére törne.
- A Nagyúr viszont igen. Annál is inkább, hogy már túl vagyunk két sikertelen kísérleten. Nem tudom, meddig nézi el.
- Támogatnod kell őt! Adj neki ötleteket.
- Lucius! – csattant fel hitetlenkedve.
- Milyen próbálkozásai voltak eddig? – akarta tudni a férfi.
- Nem lehetsz ennyire…
- Tudni akarom! – Összerezzent a saját hangerejétől. Körbesandított, felfigyelt-e rájuk valaki. Mikor megbizonyosodott róla, hogy senki nem foglalkozik velük, folytatta. – Mondd el!
- A nyakékről már beszámoltam neked korábban.
- Miféle nyakékről?!
- Emlékszel arra a smaragd nyakékre Borgin üzletéből?
- Emlékszem.

Narcissa a tőle telhető legrészletesebben beavatta Luciust Draco félresikerült merényletébe. Aprólékosan taglalt minden egyes momentumot a nyakék beszerzésétől kezdve, egészen Katie Bell balesetéig. Arról nem ejtett szót, hogy a fiú mennyire nehezen viseli lelkileg a rámért terheket. Kíméletes hallgatásával védelmezte omladozó lelkének ingatag pilléreit.

- Okos dolog volt a tiltott átok. Nem csalódtam benne! És mi történt a lánnyal? Szenvedett? Legalább végignézte?
- Elég volt, nem akarok erről beszélni!
- Ez nem változtat a tényen, hogy segítened kell neki!
- Nem fogom gyilkosságra ösztökélni, ő csak egy gyerek! A felelősség, a lelki teher egyszerűen…
- Ha szeretsz engem, megteszed! Azt akarod, hogy újra együtt legyünk, nem igaz? Hogy együtt legyen a családunk, és minden olyan legyen, mint volt…
- Ne zsarolj, Lucius! Feláldoznád a fiadat saját magadért?
- Ez nem zsarolás. A küldetése nemes célt szolgál, és ez mindannyiunk érdeke. Ha Dumbledore halott, Potter szinte védtelen lesz, és amint ez bekövetkezik, átvesszük a hatalmat, én pedig kiszabadulok innen. Hazamegyek, és együtt leszünk, minden rendben lesz, de ehhez az kell, hogy Draco teljesítse a feladatát. Rajta és rajtad múlik minden!

Lucius további érveit, miszerint Dracónak gyilkossá kell válnia ahhoz, hogy a család újra együtt lehessen, Narcissa már meg sem hallotta. Férje hangja oly távolinak és oly idegennek hangzott, mintha soha nem is hallotta volna korábban. A remény, hogy Lucius nézőpontja megváltozott a börtönben eltöltött hónapok alatt, egy pillanat alatt semmivé foszlott. Émelyegve tántorodott hátra, mély levegőket véve igyekezett visszanyerni az egyensúlyát.

Lucius csak hadart tovább szüntelenül, és ő egyre inkább úgy érezte, kedvese elveszítette a józan eszét. Kiábrándítónak látta és rémisztőnek látta azt, amivé vált…

Hátraejtette a fejét, megnyugvást keresve a plafon monoton egyszerűségében, de szilárd felület helyett csak kavargó füstszerű képződményt látott. Hunyorogva fókuszált a ködfátyol mögé. Lusta, fekete felhőként úszkáló dementorok izgága légiója vibrált a behatárolhatatlan magasságokban. A tüdejében akadt a levegő, és szúrni kezdett az oldala. Sikítani akart, de képtelen volt rá.

Szédült a rengeteg agyába tolakodó kérdéstől, a lelkét marcangoló érzésektől, úgy érezte, menten kettészakad a mellkasa, és belehal ebbe az őrületbe. Nem gondolta, hogy a karácsonyi látogatás azzal telik majd el, hogy félőrült hitvese arról papol neki, hogyan változtassák a fiukat alávaló gyilkossá.

A dementorok látványa egészen elzsibbasztotta, valami jéghideg kúszott az ereibe a vére helyére. Annyira abszurd és morbid volt minden körülötte, hogy szavakat sem talált rá. Úgy érezte, ha kinyitja a száját, szavak helyett az utolsó lehelete tör majd elő az ajkai közül.

- Érted? Rá kell venned – hajtogatta szakadatlanul Lucius. Szavainak nyomatékot adva megrázta az asszony vállait.

Narcissa félájultan omlott a karjaiba. Ereje és kitartása felmondta a szolgálatot. Elterült a patrónusok kavargó csillagporában. Aurorok lendültek felé, köpenyük védelmezőn libbent az arca elé, de mielőtt szólhatott volna, elnyelte a sötétség.

***

Az ágyában érte a reggel.
Lucius nevét kiáltva ült fel a takarója alatt. Lidérces álmaitól homloka és tarkója hideg verítékben fürdött. Borzongva dőlt vissza a párnájára. Kalapáló szíve csak lassan nyugodott meg vadult hullámzó mellkasában.
Próbálta felidézni, pontosan hol is járt álmaiban az éjjel. Homályos képek rémlettek a szeme elé, furcsán idegen és bántó szavak csengtek a fülében. Szemeit könnyek égették.

Minden üres volt és csendes. Hosszú percekig bámulta a plafonról aláomló, fantasztikusan megmunkált kristálycsillárt, míg végül halk kopogás törte meg mélázó gondolatainak némaságát.

- Szabad!
- Bocsásson meg, gazdám, nem akartam megzavarni – mondta illedelmesen a rongyokba öltözött, satnya kis házimanó.
- Mit akarsz? – kérdezte kimért hangon.
- A fiatalúr hamarosan megérkezik az iskolából. Kívánja, hogy reggelivel várjuk a szalonban?
- Három személyre terítsetek. Teát kérek.
- Vendéget várunk, Úrnőm?
- Három fős a család, te ostoba manó!
- Ha megenged egy észrevételt, Asszonyom, az Úr házon kívül van. Immáron ötödik hónapja. A vidéki birtokon üdül, hogy javuljon az egészsége, emlékszik?
- Miket hordasz… össze? – Elharapta a mondat végét.

Lucius az Azkabanban van. Börtönben van.

- Emlékszem – felelte végül.
- Gazdám, ne felejtse el a ma esti bálra szóló meghívását.

Narcissa ereiben megfagyott a vér. Hirtelen mindenre emlékezett, ami az éjszaka történt. Az aurorokra, a szóváltásra, a hosszú, kanyargó folyosókra, a dekorációszegény körcsarnokra, Luciusra, és a beszélgetésükre… Iszonyodva pillantott a házimanó tányér nagyságú szemeibe.

- Azt akarod mondani, hogy… ma van a börtönben… illetve a vidéki birtokon a bál? Én azt hittem… Annyira valóságos volt.
- Így igaz, ma van. Kikészítettem az öltözékét, ahogyan kérte. Ugye, nem gondolta meg magát, és elmegy? – Mivel nem érkezett válasz, csendesen folytatta. – Az Uram már minden bizonnyal nagyon vágyik szót váltani Úrnőmmel – mondta tapintatosan a manó.
- Igen. – Émelygés és zsibbadás vette birtokba az egész testét.
- Mindent előkészítettünk, a karácsonyi dekoráció makulátlan, ahogy Úrnőm kérte, nem lesz már gondja semmivel. – Megnyugtatónak szánt monológja ismét felelet nélkül maradt. – Engedelmével, gazdám – meghajolt, és egy halk pukkanással köddé vált.

A remény, hogy nem kell újra átélnie a Luciusnál tett lélekroppantó látogatást, úgy illant el, akár a kámfor. A tenyerébe temette az arcát és nagyot sóhajtott.
Csalfa remény kecsegtető szikrája lobbant a lelkében. Úgy érezte, álmai ellenére ez az este más lesz, mint ahogy félelmei lelki szemei elé festették. Minden rendben lesz!
Megacélozta magát, felkelt az ágyból és újult erővel nekilátott a napnak. Magára öltötte hálóköntösét, és a fürdőbe indult, hogy a forró zuhany alatt felkészüljön Draco fogadására, és az esti Azkabani látogatásra.


VÉGE

9 megjegyzés:

  1. Ahj, ez a Lucius... Remélem, a valódi bál majd másképp zajlik.

    Karácsonyi faktor:
    A helyszín ugyan nem tipikus, de a karácsony attól még karácsony.
    9 pont

    Összbenyomás:
    Ahogy azt már írtam, kár, hogy Lucius úgy viselkedett, ahogy. De ez mit sem von le az élvezhetőségből.
    10 pont

    Összkép:
    Nem te vagy az első, akinél ezt szóvá teszem: nem értem, miért jó, ha szinte minden bekezdés előtt van egy üres sor. Szétszabdalja a történetet, elsikkad a valódi tagolás.
    Szeretem a leíró mondatokat, a nem mindennapi hasonlatokat és képeket, de egyik-másik mondatodnál úgy éreztem, sok (ne aggódj, nem sok ilyen volt ;) ).
    8 pont

    Szereplők kulcs:
    Narcissa, mint aggódó feleség és anya rendben volt, bár elsőre meglepett, ahogy megfenyegette az aurort. Aztán belegondolva rájöttem, hogy 1. ő is Voldemort híve, egyetért a nézeteivel - amíg nem a saját fiáról van szó, ugye -; 2. talán rá is játszott a hírére, hiszen biztosan ezt várják egy halálfaló nejétől.
    Lucius... Nos, ő Lucius, éppen olyannak írtad meg, mint amilyennek JKR mutatta.
    10 pont

    Páros kémia:
    Ezzel sem volt problémám.
    10 pont

    Karácsonyi tradíciók kulcs:
    Érdekes helyszínt választottál a bálnak, amin elsőre meghökkentem, de beismerem, hatásos; olvashattunk már sok minisztériumi, roxforti és kúria-béli bálról. Ez azonban üdítően új volt, köszönöm.
    10 pont

    Karácsony szelleme kulcs:
    A remény végig ott lapult a sorok közt, vagyis inkább Narcissa gondolataiban/lelkében, de a történet végén válik kézzelfoghatóvá (vagy az már az enyém? A csuda tudja), amikor rájön, hogy az egész csak álom volt, és a valódi bálon majd...
    10 pont

    Titkos kulcs:
    Rövid leszek:
    10 pont

    VálaszTörlés
  2. Kedves író!

    Karácsony-faktor: A karácsonyi hangulat teljesen megvolt a karácsonyi bállal, még ha nem is volt szokványos és kicsit művi is volt, de ott volt. Igaz, kifordítottan, de minden karácsony nem lehet tökéletes, pláne nem egy álombéli. Ez a fajta karácsony jól illeszkedett a rémálomhoz.

    Összbenyomás: Nagyon tetszett a történet, nagyon szépen vezetted le a dolgokat, és ha nem lett volna Narcissa ébredése, vagyis nem derül ki, hogy az egész bál egy álom, akkor maximálisan elégedett vagyok. Így egy kicsit úgy éreztem, hogy becsaptál, játszottál velem. Az viszont nagyon tetszett, ahogy a báltermet a börtönben berendezték, Lucius őrületének leírása és Narcissa viszolygása ettől a számára ismeretlen embertől. Ez nagyon jól volt megírva.

    Összkép: Szépen vezeted fel a történetet. Jól építetted fel azt, ahogy Narcissa eljut a bálig, aztán eljut a bálterembe és ott szembesül Lucius őrületével. Szép az ív, mesterien bánsz a szavakkal, végig azt gondoltam magamban, hogy ez egy tökéletes novella lesz, de aztán csalódnom kellett, mert Narcissa felébredt. Itt tönkretetted az addig jól felépített, megszerkesztett történetet. Megtörted a novella ívét, ami megszakítja az olvasmányélményt és egyszersmind elvágja a dramaturgiai ívet, az addig tökéletes cselekményt. Emellett van két dolog, amit meg kell említenem. Az egyik ez a mondat: „A felismeréstől, hogy alaptalanul, saját nyomorában vergődve bántotta élete második szerelmét, szemei könnybe lábadtak.” „élete második szerelmét”?? Ezt a részt itt nem gondoltad át. Draco Narcissa fia, és mivel nem incest a történeted, így gyanítom, hogy ez: „második legjobban szeretett személy” akart lenni, vagy bármi ehhez hasonló. Ezt a mondatot még egyszer átgondoltam volna a helyedben. A másik egy tárgyi tévedés: „Ábrándjai sziklaszilárd alakot öltöttek azokban az eltökélt barna szemekben.” Narcissa szeme nem barna, hanem kék. Itt bevallom hirtelen nem tudtam, hogy most kinek a szemébe néz Lucius, azt hittem, hirtelen átrebbent a tekintete valaki másra, de aztán kiderült, hogy mégse. Az egyéb apró elírásokat nem emelném ki, mert azok elenyészőek voltak.

    Szereplők kulcs: A karaktereid nagyon tetszettek. Mind Narcissát, mind Luciust jól oldottad meg. Tetszett, hogy Narcissa megőrizte hideg szépségét és próbálta fenntartani, legtöbbször sikerrel az arisztokratikus, gőgös álarcot. De aki még nála is jobban tetszett, az Lucius. Nagyon jól hoztad a fogságba beleőrült férjet, aki még a fiából is gyilkost csinálna, csakhogy kikerüljön a börtönből. És noha ezek csak Narcissa félelmeinek kivetülései voltak, mégis jól formáltad meg a karaktert. Emellett tetszett az elején Bell auror megformálása és Narcissával közös jelenete, ez megadta a történet alaphangulatát.

    VálaszTörlés
  3. Páros-kémia: Az kiderült, hogy Narcissa még mindig nagyon szereti és hazavárja Luciust, de a másik oldalról nem volt meg ugyanez. Lucius őrülete beárnyékolta Narcissa érzéseit, így nem volt teljes az élmény. Igaz volt rá egy apró utalás arra, hogy a férfi is bánkódik a felesége után éjszakánként, de ez nem támasztotta alá kellőképpen az érzéseit, ide egy kicsit több kellett volna ebből.

    Karácsonyi tradíciók-kulcs: Ezt tökéletesen megoldottad, habár nem volt szokványos, de pont ezért működött. Nagyon tetszett a bálterem, a vendégek között lebegő patrónusok, csillagporos ablakok, a díszítés. Minden kellék ott volt, még ha kicsit művi is volt az egész, mert igazából nem szórakozott senki, csak örült, hogy végre találkozhat a szeretteivel. Egyedien értelmezted ezt a kulcsot és ügyesen használtad fel.

    Karácsony szelleme-kulcs: Ezen sokat kellett gondolkodnom. Narcissa sok mindenben reménykedett, de igazából egyik sem volt hangsúlyos. Majdnem minden, amiben reménykedett nem valósult meg, hiú remény maradt, ami nem lett volna baj, ha a kulcs nem csak fel-felvillant volna a történetben. Néha megvillant, aztán eltűnt, nem tudtad igazán kihasználni a benne rejlő lehetőségeket.

    Titkos kulcs: Az elég hamar kiderül, hogy a Félvér Herceg idején játszódik a történet, de egyébként nem nagyon jelenik meg. Említés esik Dumbledore megöléséről, és hogy ezt Dracónak kell megtennie, megemlítődik a nyaklánc is, de ezek a többi esemény között háttérbe szorulnak. Ezeket leszámítva bármelyik másik évben is játszódhatott volna, nem voltak ezek a megemlített jelenetek annyira hangsúlyosak, fontosak, így könnyen elmegy mellettük az ember.

    Köszönöm, hogy olvashattam a történetet!

    Pontjaim:

    Karácsony-faktor: 10
    Összbenyomás: 8
    Összkép: 5
    Szereplők kulcs: 10
    Páros-kémia: 7
    Karácsonyi tradíciók-kulcs: 10
    Karácsony szelleme-kulcs: 5
    Titkos kulcs: 6

    Üdv:

    LL, zsűri tag (Kritika Klub tag, megtalálsz minket a Merengő fórumán)

    VálaszTörlés
  4. Kedves író!

    1. Karácsony-faktor: 4 pont
    Sajnos elég sok pontot le kell itt vonnom, mert azon kívül, hogy a történet a karácsonyi bálon játszódik (ami egy külön kulcs, így külön pont jár érte), jóformán semmi nem utalt arra, hogy karácsony van; nem éreztem sehol, hogy az ünnep átitatná a történetet, szinte szót sem ejtettél róla, nem hogy az ünnepi hangulat a minimálisnál jobban megjelent volna.

    2: Összbenyomás: 10 pont
    Habár egyik főszereplőd sem a kedvencem, és őszintén megvallom, kétkedve is kezdtem el olvasni emiatt, hamar rá kellett jönnöm, hogy megéri elolvasni ezt a történetet, és ha lenne "kedvencelem" gomb, most megnyomnám. Az elején nagyon tetszett, hogy egy kívülálló szemével mutattad be Narcissát, azt, hogy milyen a felszínen, de utána már az ő gondolatait láttuk, egy gondoskodó családanyát, aki csak meg akar felelni a férjének, próbálja elviselni a rá nehezedő nyomást, miközben retteg attól, hogy Voldemort mit fog tenni a fiával. Végig fenntartottad az izgalmat, legalábbis számomra biztosan, és tényleg öröm volt olvasni, még ha a téma elég kemény, és a történet hangulata sem a legvidámabb, de tény, hogy remekül sikerült a novella :)

    3: Összkép: 9 pont
    A párbeszédek központozása miatt nem adok maximális pontszámot (felváltva a kötőjelek és gondolatjelek végig), de a helyesírással egyébként semmi probléma nem volt, a cselekmény jók fel van építve, nem összecsapott, jól átgondolt, logikus és kerek.

    4: Szereplők kulcs: 10 pont
    Ahogy ezt a következő pontban még részletezem, mindkét karaktert nagyon jól bemutattad, ahhoz képest, hogy milyen rövid a történet, elég részletesen is, hogy kellőképp megismerhessük a motivációjukat.

    5: Páros-kémia: 10 pont
    Szerintem tökéletesen könyvhűen sikerült ábrázolnod a karaktereket és Narcissa és Lucius kapcsolatát is, már amennyire ezeket megismerhettük a regényekben. Sajnos-nem sajnos, de nem tér ki rájuk túlságosan Rowling, inkább csak sejteti a karakterek körvonalait, vagy legalábbis a felszínt megmutatja, a többit pedig jóformán ránk bízza. Akár így, akár úgy, nagyon jól megfogtad mind Narcissa, mind Lucius karakterének lényegét. Az elején egy kicsit mondjuk húztam a számat Lucius gondolatain, de később, amikor rájött, hogy van remény, hogy kiszabaduljon Azkabanból, akár a fia életének rovására, na, akkor lett igazán canon, úgyhogy jár a maximális pontszám ide is.

    6: Karácsonyi tradíciók-kulcs: 10 pont
    Itt megint elgondolkodtam, hogy vonjak-e le egy pontot, de végül nem tettem, mert habár maga a bál nem volt túlságosan részletezve, igazából nem is kellett több, ha magát a történetet nézem. Illetve azért meg plusz pont járna, hogy ilyen egyedien és klasszul dolgoztad fel a karácsonyi bál témáját.

    7: Karácsony szellem-kulcs: 10 pont
    Mindkét félről megvolt a remény a jobb életre, habár mindketten máshogy akarták azt elérni, és más módon vágytak rá, de remekül beleépítetted a kulcsot a történetbe, áthatott minden bekezdést :)

    8: Titkos kulcs: 10 pont
    Mindkét kulcsot jól felhasználtad, a cselekmény a hatodik kötet idején játszódik, és nyakékről is épp elég szó esett.

    Eddy, zsűri tag (Kritika Klub)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Szerző! Köszönöm a történeted, és máris kapod a pontokat:


    1. Karácsony-faktor: 10/8

    Ez nagyjából rendben volt, még úgy is, hogy nem egy megszokott karácsonyi történetet hoztál.

    2. Összbenyomás: 10/7

    Közel voltál ahhoz, hogy ez legyen a kedvenc történetem, de… Na, majd a következő pontnál kifejtem. De a végéig nagyon erős volt a történetvezetés, a feszültségkeltés, mesterien mozgattad a karaktereket…

    3. Összkép: 10/6

    …Aztán Narcissa felébredt. Kedves Szerző, ezért a húzásodért komolyan haragszom rád! Azzal, hogy kiderült, hogy ez az egész egy álom volt, teljesen porba döntötted, amit eddig felépítettél. Az „álomból ébredünk” az egyik leginkább kerülendő írói fogás. Ezzel lenullázol mindent, amit addig írtál, és ne… Tényleg ne.
    Ez különösen fáj, pont azért, mert közel hibátlan lenne a történeted. A fogalmazásod szép, a képeid erősek és láttatóak, jól tudod felépíteni a cselekményt. Helyesírási és fogalmazási hibát is keveset találtam csak.

    4. Szereplők kulcs: 10/8

    Ha elvonatkoztatok arról, hogy ez az egész csak álom volt, nagyon jól bántál a karakterekkel. Tetszik Narcissa kettőssége, hogy bár kifelé még mindig erősnek és fenyegetőnek mutatja magát, belül azért őt is kezdik felőrölni az események. Hogy előbbre tartja Dracót, mint Voldemort akaratát.
    És Lucius is nagyjából IC volt – már ha tényleg az történt a valóságban is, mint az álomban. Belőle kinézem ezt a gondolkodást, hogy ennyire a hatalmába kerítette a Voldemortnak való megfelelni vágyás. Aztán Narcissa felébredt…

    5. Páros-kémia: 10/10

    Nekem ez is rendben volt, tetszett, ahogy a kettejük kapcsolatát ábrázoltad.

    6. Karácsonyi tradíciók-kulcs: 10/10

    Ez is rendben volt. Nem szokásos bált hoztál ugyan, de tetszett a megoldás.

    7. Karácsony szelleme-kulcs: 10/8

    Ez is rendben volt, tetszett, ahogy Narcissa végig kapaszkodik a lehetőségbe, hogy a férje hátha mégis jobb belátásra tér, hátha még helyre lehet hozni a dolgokat… Tudom, hogy az ébredés is a kulcs része lett volna, de sajnos a sztori szempontjából ez nem volt jó megoldás.

    8. Titkos kulcs: 10/10

    Nekem tetszettek az utalások, a nyakék említése is rendben volt. Ezzel a kulcsfelhasználással is elégedett vagyok.


    Na jó, tudod mit? Vegyük úgy, hogy a sztori végét nem olvastam, és úgy írom ezt az összegzést: ez egy szépen felépített, jól összerakott történet lett. Élveztem olvasni, köszönöm az élményt!


    Üdv: Xwoman

    VálaszTörlés
  6. Kedves Író!
    Nem győzöm leírni, hogy mennyire örülök a karakter választásoknak ezen a kihíváson. A te történeted esetében is azonnal fülig szaladt a szám, mikor megláttam, hogy a Malfoy párról fogsz írni. Most pedig, túl az olvasáson, a legnagyobb bajom, hogy annyira szívesen folytattam volna még. Na de mindjárt ki is fejtem részletesen a benyomásaimat.

    KARÁCSONYI FAKTOR: 8 pont
    Nem igazán éreztem a jelentőségét, hogy épp karácsony van, ugyanilyen erővel lehetett volna húsvét, vagy akár Merlin születésnapjának emlékbálja. Bár így a maximális pontot nem adhatom meg Neked, de azért azt mégiscsak el kell ismernem, hogy a te történeted esetében a karácsonyi hangulatot leginkább a helyszín hangulata nyomta el (legalábbis számomra) úgyhogy az, hogy nem találtam az ünnepi „feelinget” egyúttal azt is bizonyítja, hogy nagyon jól eltaláltad helyette a börtön hangulatát. Számomra a megteremtett látszat mögött, és annak ellenére, végig jelen volt az egész történet során az a nyomasztó felhang, ami vasmarokkal fojtogatta a karácsony szellemét.

    ÖSSZKÉP: 6 pont
    Ahogy már említettem, kicsit rövidnek találtam az írásodat, valahogy olyan befejezetlen érzést hagyott maga után, kerestem, hogy hol folytatódhat. Ugyanakkor mégsem mondhatom, hogy maga a történet nem lezárt, kerek egész, hiszen valószínűleg csak az álomra akartad kihegyezni és arra nem, hogy mindezt még kontrasztba (vagy épp párhuzamba) állítsd a valóság eseményeivel. A végéhez egyébként gratulálok, engem sikerült meglepned azzal, mikor Narcissa felébredt. Bár így visszatekintve persze ott voltak az apró jelek, amikkel előre vetítetted, hogy ez nem a valóság, mégis csak második olvasásra vettem észre őket, elsőre egyszerűen betudtam a helyszín miatti viszolygásnak, aztán a Lucius viselkedése miatt érzett elborzadásnak Narcissa rosszullétét.

    SZEREPLŐ KULCS: 6 pont
    Az első gondolatom az volt, hogy mennyire más Narcissát ismerhettem meg a te soraidból, a te szemeden át, mint egy másik, szintén a Malfoy párról szóló történetben, amit itt olvastam. Persze az alapvonások itt is megmaradtak; a hűség, a büszkeség, a tartás. Nagyon tetszett az elején a Bell apjával közös jelenet, ott valamit megvillantottál még abból az őrületből is, ami inkább Bellatrix karakterére jellemző vonás, neked mégis sikerült úgy hoznod ezt össze Narcissával, hogy megőrizze azt a méltóságteljességet közben, ami a testvéréből kiveszett. (Ha egyáltalán megvolt benne valaha.)
    Lucius már kevésbé tudott megnyerni magának, őt nagyon kisarkítottad, amit sajnáltam. Persze a börtön megváltoztatja az embert és egy álomban nyilván nem annyira összetettek a szereplők, hiszen a képzelet hajlamos úgy megfesteni az ember számára a valóságot, hogy egyszerűbb és sarkalatosabb legyen. Legalábbis velem így szokott lenni, úgyhogy (tekintve, hogy Narcissa lidércnyomásába, félelmeibe engedtél betekinteni minket) nem tudom, ez mennyire róható fel neked. Mert egy rémálomhoz teljesen rendben volt, illett ez a Lucius, de a canon Lucius szerintem ennél intelligensebb, kevésbé egysíkú. A motivációja helyén volt, de az a mániákus kántálás a végén, az a gyerekes „kell, kell, kell” hozzáállás nekem nem igazán jött át. Főleg azon néztem nagyot, hogy bár először Lucius mondta ki, hogy az egész bál célja, hogy kémkedjenek utánuk és nem beszélhetnek semmiről nyíltan, egy kicsivel később mégis ő akart mindenáron erről a rendkívül kényes és kompromittáló kérdésről diskurálni. Ez az én fejemben valahogy nem illett össze Lucius karakterével, szerintem ő még az őrület fogságában sem lenne ennyire ostoba. Talán ezért is maradt bennem a korábban már említett hiányérzet; hiányoltam, hogy nem mutattad meg azt a Luciust, akit nem csak a felesége félelmekkel teli elméje alkot, hanem hús-vér, intelligens és számító mardekáros még a bajban is. Azt, amelyik valódi.

    VálaszTörlés
  7. PÁROS-KÉMIA: 10 pont
    A történet elején jobban éreztem, Narcissa hűségét szépen megjelenítetted, az aranyvérű büszkeséget, hogy komolyan veszi a házassági esküt és még ebben a helyzetben is teljesen kiáll a férje mellett. A nehézségek, a viszolygás és a megbélyegzés dacára. Lucius oldaláról ellenben nem igazán jelenet meg az összetartozás, szinte semmilyen szinten. A családot emlegette, azt, hogy ismét együtt lesznek, ha kiszabadul, de inkább az „én, én, én” mentalitást éreztem, azt kevésbé, hogy Narcissához kötődne. Mivel azonban (szerintem) ez is azért alakult így, mert egy rémálom megírását választottad, és emiatt már két helyen is vontam le pontot korábban, nem hiszem, hogy itt is szükséges lenne. Úgyhogy ez legyen maximális pont, hiszen Narcissa oldaláról jól elkaptad a kémiájukat és itt végsősoron Narcisssa volt a hangsúlyosabb.

    KARÁCSONYI TRADÍCIÓ: 10 pont
    Ez teljesen rendben volt, nagyon ötletesen használtad fel. Bár az elején kicsit meglepett a gondolat, hogy a Wizengamot ilyesmivel állna elő (enyhén szólva romantikus túlzásnak éreztem egy ilyen gesztust a részükről) jól megmagyaráztad a kémkedő patrónusokkal a dolgot, úgyhogy a végére én is egészen megbarátkoztam az ötlettel. :)

    KARÁCSONY SZELLEME: 5 pont
    Ott kezdtem el igazán érezni az általad választott hangulatot, ahol a történet véget ért, ezért pedig vérzik a szívem. :( Mert bár próbáltad a történet első háromnegyedében is kihangsúlyozni a reményt, én olvasóként sokkal inkább Narcissa szorongását éreztem át, semmint a reménykedését. Félelemmel volt tele, menekülési vággyal, ami összevegyült a büszkeségével és a hűségével, de mindvégig azt mutattad, mennyire retteg a találkozástól, mennyire viszolyog a gondolattól, hogy nem azt a férfit fogja viszontlátni, akit az emlékeiben őriz. Persze minden érmének két oldala van – minden rettegésben ott a remény is, hogy a valóság majd rácáfol a félelmekre, de itt számomra az érme a másik oldalra dőlt el és a reményt elfedte a görcsös aggodalom.

    TITKOS KULCS: 7 pont
    A könyvre való hivatkozás teljesen rendben volt. Kétségtelenül megkönnyítetted a saját dolgodat azzal, hogy időben ekkorra helyezted az eseményeket, Bell édesapjának a bevonása pedig (ami még mindig a kedvenc elemem az egész történetben) szerintem zseniális lett. Amivel kicsit bajban voltam, az a nyakék, amennyire én tudom, a titkos kulcsotok konkrét eleme elvileg fontos szerepet kellett volna, hogy kapjon, nem csak megemlítés szintjén szerepelnie, mint a hozzá tartozó könyv karácsonyi eseményeinek. Gondolkodtam rajta, hogy mi legyen, mert végül is belevetted a történetbe, így azt nem állítatom, hogy teljesen kimaradt, de azért mégis volt valamennyi hiányérzetem.

    ÖSSZBENYOMÁS: 8 pont
    Minden korábban kiemelt „hiba” és minden pontlevonás ellenére én élveztem olvasni a történetedet, tényleg csak azt sajnáltam, hogy a rémálom után tetted le a pennát és nem vitted tovább az eseményeket, nem mutattad meg a valóságot is kontrasztba állítva Narcissa lidércnyomásával. Ezt nagyon hiányoltam, de ettől eltekintve is élveztem az olvasást. Rengeteg remek ötletet szőttél a történetbe, olyan apróságokat, amikkel teljesen lenyűgöztél. A kémkedő patrónusok, maga az azkabani bál ötlete és – tudom, unalmas vagyok, de akkor is ez volt a kedvencem – Bell apja mind-mind bevontak a novellád világába.

    Köszönöm az élményt és további sok sikert kívánok, meg persze önző módon azt, hogy a kihívás után is írj még ezzel a páros, hogy legyen olvasnivalóm. ;)
    DaeMoon, zsűri tag (Kritika klub tag)

    VálaszTörlés
  8. Kedves Író, aki szép perceket szereztél nekem a keserédes történeted ellenére!
    1. Karácsony-faktor: 8/10 ez a történet annyira nem hozta ki belőlem a karácsony feelinget, de hát nehéz is lehet karácsonyra gondolni, miközben nincs otthon a családfő :( Nekem ebben volt már tapasztalatom, sajnos :/
    2. Összbenyomás: Tetszett, megörvendeztettél vele, jó volt olvasni egy agyzsibbasztó nap után, köszönöm! 10/10
    3. Összkép: a megfogalmazás gördülékeny volt, de az elején nem esett le, miről van szó, vagy mikor játszódik... 9/10
    4. Szereplők kulcs: tökéletes, láttam magam előtt őket. Ehhez nem is tennék hozzá többet, könyvhű volt, köszönet érte! 9/10 de csak mert Dracót hiányoltam egy picit :)
    5. Páros-kémia: éreztem közöttük mindent, aminek ott kellett lennie, a kimondatlan szavak, a távolság, a szerelem... 10/10
    6. Karácsonyi tradíciók-kulcs: 10/10
    7. Karácsony szelleme-kulcs: 10/10
    8. Titkos kulcs: 10/10 Ezt így a végén azzal magyarázom, mind a hármat, hogy nem erőltetted a kulcsot, de épp elég volt benne.
    Köszönöm, hogy jelentkeztél, megírtad, és ezáltal olvashattam :)
    Tdora

    VálaszTörlés
  9. 1. Karácsony-faktor: 9
    2. Összbenyomás: 10
    3. Összkép: 10
    4. Szereplők kulcs: 10
    5. Páros-kémia: 9
    6. Karácsonyi tradíciók-kulcs: 10
    7. Karácsony szelleme-kulcs: 9
    8. Titkos kulcs: 9
    Egészen a történet legvégéig vártam valami kis csavarra, amit aztán meg is kaptam. (Köszönöm.) Lucius megőrülése, hogy támogatná a fiát Dumbledore megölésével kapcsolatban, hihetőbbnek és erősebbnek tűnt, mint bármelyik kulcs. Nem lettem volna Narcissa ebben a novellában. Kevésbé éreztem karácsonyinak, ünnepinek; de nagyon jó volt a drámai íve.
    Angel8

    VálaszTörlés